Förstasidan


Fredag 25 juni, midsommarafton

Cyklade till Varberg, nio mils cyklande med el-cykel. För att batteriet skulle hålla hela vägen så fanns det bara ett alternativ att välja när det gällde effektuttag. Det absolut lägsta. I menyn heter det eco. Eco som i economy.


Torsdag 17 juni

Såg 436.

Åt matjessill och gräddfil med gräslök till middag i dag i sommarvärme, sommarkänsla.

Onsdag 16 juni

Hört göken för första gången i år. Det lär vara så att gökhonan helst lägger sina ägg i bon av samma sort som hon själv kläcktes i.

Såg 435, platespotting.

Lördag, 12 juni

Lyssnat på West End Blues, Luis Armstrong 1928. Och en analys av den, intressant.

Torsdag, 10 juni

Nästa roman jag börjat läsa är Per Olov Enquist / Ett annat liv. Jag har aldrig varit någon beundrare av Enquist, eftersom jag tyckt att det jag läst varit pretentiöst tråkigt. Och när jag fick veta att hans självbiografi handlade om hans alkoholism så tyckte jag att det lät väldigt ointressant. Jag såg honom på bokmässan när han var där och pratade om sin bok. Och efteråt alla kvinnor som flockades kring honom och tyckte synd om honom för hans destruktiva drickande. Det gjorde mig lätt illamående. Att de gick på det. Alkis-knepet: bli omhändertagen och hyllad för varje nykter dag.

Men nu är jag mogen för att läsa romanen. Den är oerhört hyllad så mina förhoppningar om den är nu högt ställda. Jag förväntar mig ett mästerverk. Inte bara ett före detta fyllos bekännelser.

Jag saxar ur Eva Ströms recension i Expressen 2008.

“Han börjar skriva dramatik med sorglös lätthet men börjar också ana att författaryrket har tre yrkessjukdomar – lättja, paranoia och alkoholism.

 Hur kunde det gå så illa när det började så bra? Vid 80-talets mitt befinner han sig i Danmark. Nytt äktenskap, nytt land, lyckligt äktenskap, lycklig tid. Men dagarna är mjölkvita och tomma av alkohol, endast morgontimmarna någorlunda klara innan dagen sups bort.”

Onsdag, 9 juni

Jag har läst ut Karl Ove Knausgårds Morgonstjärnan. En roman i en ständig vågrörelse mellan himmel och helvete. Morgonstjärnan stiger plötsligt upp ur havet. Nio karaktärer ledsagar läsaren genom textmassan. Bibliska och andra religiösa referenser duggar tätt.
Mitt omdöme: Bra, eftersom jag läste ut romanen. Vissa partier snabbläste jag eftersom det kändes som handlingen inte kom framåt. Det är nio karaktären som berättelsen handlar om. Men det är tydligt att det är nio stycken varianter av Karl Ove Knausgård. Och det tycker jag inte stör så mycket, snarare ganska intressant eftersom det är autofiktion som Karl Ove är känd för.

Söndag, 6 juni

The Conjuring 3, har haft premiär läser jag i tidningen. Jag visste inte ens att det fanns en etta och tvåa med samma titel. Den har fått mycket bra recensioner. Handlingen består av terror, mord och det okända onda. Alltså ingen må bra film. Återstår att se om jag kommer att se den. Och om den kommer att gillas av mig.

Diaspora betyder kringspriddhet. Ursprungligen syftande på medborgare i de grekiska stadsstaterna som valt att bosätta sig i stadsstaternas kolonier, bland annat södra Italien och längs Svarta havets kust.

Lördag, 5 juni

Sommaren har slagit till. Det blev helt plötsligt varmt efter en kylig majmånad. Det är bara att försöka suga i sig så mycket värme som möjligt så länge det varar. Och i går firade Göteborg 400-årig födelsedag med ett ganska så påkostat fyrverkeri. Vi stod högst upp i ett parkeringshus på Medicinareberget och beskådade spektaklet.

Tisdag, 25 maj

Läst om guldåldersmyten. Mannen bakom guldåldersmyten, eller åtminstone nedtecknandet av den, är Hesiodos, som levde omkring 700 f.Kr., det vill säga under samma tidiga epok som Homeros.

Måndag, 24 maj, v21

Lärt mig om Meiji-kejsardömet i Japan. Öppnandet mot ny teknik och västerlandet på 1800-talet.

Platespotting: Såg 431 i dag på väg 158.

Söndag, 23 maj

Läser om kejsaren Marcus Aurelius (121–180 e Kr). “Marcus Aurelius var fysiskt bräcklig, han hade besvär med föda och matsmältning – kanske på grund av alltför sträng askes – och källorna tyder på regelmässig användning av de smärtstillande droger som hans samtid förfogade över. När han dog, i fält, i det nuvarande Wien, år 180 e Kr, var han uppenbarligen helt utsliten.”

Lördag, 22 maj

Tentavakt för första gången på plats på Chalmers iförd Corona-mundering.

Torsdag, 20 maj

Jag såg att en fb-vän besökt Glimmingehus. Där har jag också varit för några år sedan. Det är Nordens bäst bevarade medeltida borg. Det var Jens Holgersen som 1499 lade första grundstenen.

Läs mer: Visa

Lördag, 15 maj

Det regnar mycket nu, mycket vatten i Haga å. Vi fick gå tillbaka, ville inte gå över den här bron

å över bro

Och vad kan den här ödlan heta? Jag har googlat och det är ett exemplar av den vanligaste ödlan i Sverige. Det är en skogsödla.

ödla som låtsas vara död, spelar död

Spela död, automimikry. En skyddande likhet med sig själv som död

Fredag, 14 maj

Vad var det egentligen för grejer i sprutan jag fick i går. Jag vaknade efter tre timmars sömn klockan två, och det var omöjligt för mig att somna om. Vid fyra gick jag upp och nu sitter jag här framför datorskärmen. Hur skall det här sluta?

Jag har lyssnat på Hundparken av Sofi Oksanen. En thriller om kvinnorna i surrogatindustrin. Lena Endre läste mycket bra. Det är lätt att lyssna när hon läser.

Torsdag, 13 maj

Vaccination på Dalens idrottsplats

Jag har fått min första spruta. Pfizer blev det. Jag hoppas den kommer att skydda mig bra. Och att jag kan få ett bevis på att jag är vaccinerad så att jag kan resa utomlands och allt vad som kommer att kräva vaccinintyg i framtiden. Du Sköna Nya Värld!

Tisdag, 11 maj

Jag ser på svt-play dokumentär om franska revolutionen.

1789 – 1795 kämpade franska folket för rättigheter som varit helt otänkbara. 1792 störtades monarkin. En våg av terror följde 1794.

Jag skall försöka få till en sammanfattning av franska revolutionen här: Visa

Måndag, 10 maj

Jag har läst Karl Ove Knausgårds essä: Oavsiktligt. Om att läsa och skriva. Den är förstås pratig i överkant, som ju Knausgård allt som oftast är, men jag håller med om hans påstående att en text blir bra när den har autenticitet. Författaren skall vara äkta, pålitlig och trovärdig inför sig själv. Då kan det skapas ett rum som både läsare och författare kan uppslukas av. Och det är bra. Det är det som är litteratur, tänker jag. Jag har börjat läsa hans senaste roman Morgonstjärnan, mer om den när jag läst ut den.

EMELIE FLYGARE-CARLÉN (1807-1892) har varit förbisedd av mig. Det är något jag måste ändra på. Artonhundratalets svenska författare är så många fler än den högst mullrande August Strindberg.

https://www.stadsbiblioteket.nu/live-kl-18-klassikerprat-emelie-flygare-carlen-1807-1892/

Fredag, 7 maj

Mina hotellkompisar i Södertälje 2018. Richie Ramone och Clare Misstake spelar och sjunger för publiken i mogen ålder 🙂 Sheena is a punkrocker 🙂 Lyssnar på mina gamla videoklipp nu på morgonen

***

Pratar bussförarminnen med en gammal vän och fd kollega på Göteborgs Spårvägar.
En gång efter min sommarsemester gick jag till Marklandsgatan för att ta min buss som jag sett på mitt schema att jag skulle köra. Problemet var bara att jag gick till jobbet en dag för tidigt. Jag körde iväg ner till stan. När jag kom till Korsvägen blev min buss anropad. Trafikledningen undrade vem det var som körde. Föraren som egentligen skulle köra hade varit försenad. Det var hon som fick skäll och jag kunde fortsätta min semester en dag till.

Måndag, 3 maj

Första måndagen som pensionär avklarad. Nu är jag seniormedlem i Sveriges Ingenjörer. Nu skall jag bara jobba med uppdrag som jag väljer själv. “I Fix This”, som det sjungs i den här videon. Sommaren 2018 var jag på besök på SCANIA i Södertälje och bodde på samma hotell som Richie Ramone med band. När jag åt frukost kom basisten Clare och satte sig vid mitt bord med sin frukost och höll mig sällskap medans Richie gick omkring med en kaffekopp och räknade in deras bagage så att allt skulle komma med tillbaka till Kalifornien. Clare var på precis lika gott humör på morgonen som hon varit på konserten kvällen innan. Hon berättade hur roligt hon tyckte det var att spela Ramones låtar. En frukost jag aldrig glömmer.

Onsdag, 14 april

moln

Onsdag, 10 mars. I Skinteboskogen.

Mamma Älg
Mamma Älgs kalv

Jag har ett galleri med klotter i. För mig har det blivit som en berättelse. Jag låter något annat än mitt medvetna jag styra handen när jag målar, och det blir som det blir. Men det är ändå min hjärna som på något underligt sätt styr min hand och målar underliga bilder som sedan min tolkande hjärna kan utläsa en berättelse ur. Det blir ett samtal med min egen hjärna om mig själv. Spännande är det! Det blir som att arbeta med sina nattliga drömmar. Och dessa bilder som jag målar påverkar mina nattliga drömmar. Det har jag lagt märke till.


Jag borde skriva mer om Stora Amundön och visa foton från det här naturreservatet som sedan 2018 ingår i Stora Amundö och Billdals skärgårds naturreservat.

Torsdag 25 februari
Promenerade runt Amundön med en f.d. kollega. Det blev en hel del klättring i berg.

[helpful button_pro=”yes” button_contra=”no”]