November

Editerad senast 2020-11-29

Den 28 november, en lördag. Jag sitter på Espressohouse på Landsvägsgatan där den ansluter till Linnégatan. Jag lyssnar på slutet av Klas Östergrens Renegater. Klockan är 9:14 och jag har suttit här en stund, ätit frukost i lugn och ro. Jag var dagens första gäst.

Jag har ätit frukost, surdegsfralla med ägg och kaviar, hallonröd juice och en stor latte. Jag åkte hemifrån utan att äta, ville känna mig lite lyxig och äta på stan.

Kallt den här morgonen, ett par råa minusgrader. Brrr. Den här hösten som varit den varmaste sedan man började ta tempen på planeten Jorden. För sju år sedan denna dag såg jag en vuxen smådopping. En lustig liten fjunig fågel, stor som en halv and, simmande omkring bland normalstora änder i Axlemosse i Änggårdsbergen. Jag hade ingen aning om vad det var för fågel. Tack vare fotot som jag lyckades ta så fick jag reda på av en fågelexpert att det var en vuxen smådopping.

***

Jag såg den här domherren igår när jag parkerade. Den landade i en buske alldeles framför bilen. Jag hade min lilla kamera med mig som jag stack ut genom sidofönstret och knäppte på vinst och förlust. Vad hade jag att förlora?

Underskön fågel

SSAB visar intresse för att köpa Tata Steels  stålverk i Ijmuiden i Nederländerna. Detta har väckt skarp kritik eftersom ett sådant förvärv väntas kraftigt öka SSAB:s koldioxidutsläpp. Förhandlingarna är i ett tidigt skede och inga kommentarer ännu från SSAB.

Vet inte riktigt varför jag gillar att ta sådana här bilder av förfall. Naturen håller på att förvandla återerövra, på något sätt återställa en naturlig ordning, inte något som människor gjort skall förbli som människor gjort det. Allt ska tillbaka till ett kretslopp som bestäms av en större ordning/oordning än den som människor försöker skapa.

Ryssland är den stora vinnaren i fredsavtalet om Nagorno-Karabach

Avtalet, som slöts efter sex veckor av blodiga strider där flera tusen, både unga värnpliktiga och civila dött på båda sidor, ritar om hela den kaukasiska kartan.

Det innebär att Azerbajdzjan får tillbaka de områden som landet förlorade till armenierna på nittiotalet. Då var det Armenien som stod som segrare, efter ett flera år långt och fruktansvärt krig.

Med tisdagens (10 november) avtal förlorar armenierna de viktiga buffertzonerna mellan Nagorno-Karabach och Armenien, vilket gör den självutropade republiken (kallad Artsach av armenierna) till en isolerad ö. En rysk fredsbevarande styrka på 2000 man ska patrullera den smala korridor som löper mellan området och Armenien. Den anlände oväntat redan samma natt som avtalet slöts.

Förvaltningsrätten

Apropå Huawei och den stoppade PTS-auktionen av 5G-licenser sedan Förvaltningsrätten upphävt förbudet mot kinesiska Huawei och ZTE att få delta. Jag behövde läsa på om vad förvaltningsrätten är för en instans.

Förvaltningsrätten är första instans bland förvaltningsdomstolarna. Förvaltningsrätten avgör tvister mellan enskilda personer och myndigheter och tvister mellan företag och myndigheter. Det är till förvaltningsrätten det går att överklaga ett myndighetsbeslut från till exempel Försäkringskassan, Skatteverket eller kommunens socialtjänst. Myndigheterna kan vara både statliga och kommunala. 

Ny vecka. Vecka 46. Det är måndag. Lämpligt med nya föresatser. Nya insatser. Min träning har varit lågintensiv om ni frågar mig. Jag har framförallt sprungit för litet, ingenting de senaste veckorna. Det är min livsluft, att få lufsa omkring. Springa i min bubbla, min komfortzon. Må bra helt enkelt. På cykelbana eller i skog fungerar för mig. Jag tycker om att springa på asfalt. Jag tycker om att springa på skogsstig. Det jag inte gillar är att springa i obanad terräng. Det är för mig förbannad terräng. Jag är närsynt så jag springer in i grenar och trampar på ställen som är fientligt inställda till mina fötter. Jag snubblar och slår mig. Det kan jag vara utan.

Över 16 miljoner minkar i Danmark ska avlivas efter upptäckt av nya mutationer av coronaviruset. Tolv danskar har smittats av ”Kluster 5”-mutationen – nu letar svenska myndigheter efter samma mutation på svenska minkfarmar.
Vad menas egentligen med “kluster 5” – mutation?
Virus muterar hela tiden så inget konstigt med det. Det som är dumt är djurhållningen. Många djur på liten yta skapar grogrund för sjukdomar.


Det är exakt 500 år sedan Stockholms blodbad ägde rum efter att danska kungen Kristian den andra, också känd som Kristian tyrann, krönts till kung av Sverige. Under kröningsfesten anklagade den svenska ärkebiskopen Gustav Trolle i princip samtliga festdeltagare för kätteri – ett brott som innebar att du gått emot kyrkan och där straffet var döden.

Kristian samlade snabbt ihop en domstol som kom fram till att det Trolle sagt stämde. Samtliga anklagade dömdes till döden.

Redan på 1100-talet etablerade sig tyska handelsmän i Norden. De byggde stegvis upp sin närvaro och en stat i staten. De hade från mitten av 1300-talet egna arméer. Hättebröderna och Örjansbröderna i hansastaden Stockholm respektive Falun.  Den nordiska unionen skapades av drottning Margareta 1397 för en enad front mot Hansans grepp över de tre nordiska ländernas naturtillgångar. Sillen, fisket utanför Norge och gruvnäringen i Sverige.


Texten i kursiv stil nedan är kopierad och inklistrad och skall så snart jag får tid bearbetas till min högst personliga text

Stäkets rivning var rivningen av Almare-Stäkets borg 1518ärkebiskopens borg, och var slutpunkten på en maktkamp mellan Sveriges riksföreståndare Sten Sture den yngre och ärkebiskopen Gustav Trolle. Borgen låg på Stäketsholmen i Mälaren i Uppland vid den viktiga vattenleden mellan Uppsala och Stockholm och vid landsvägen mellan Västerås och Stockholm. Frågan kom att gälla om ärkebiskopen hade rätt till Stäkes län eller om riksföreståndaren kunde dra in länet till kronan.

När Sten Sture stupat i samband med Danmarks kung Kristian II:s erövring av Sverige under hösten 1520, återinsattes Trolle som ärkebiskop. Han förrättade ceremonin vid kung Kristians kröning i Storkyrkan och festligheterna avslutades med Stockholms blodbad, där Gustaf Trolle kom att spela en omstridd roll. Bland annat använde kungen Trolles krav på skadestånd till att brännmärka Trolles motståndare som kättare och avrätta dem. Redan 1521 tvingades Trolle fly till Danmark efter ett antal uppror i Småland och Dalarna. Där kom han att stanna och fortsätta att kämpa för Kristians sak. 1534 blev han biskop i Odense, men skadades dödligt redan följande år i slaget vid Öxnebjerg på ön Fyn den 11 juni och dog några veckor senare. Han begravdes i Slesvigs domkyrka.

Trots Trolles uppsatta position och sitt stöd från påven, vägrade Gustav Vasa att erkänna honom som ärkebiskop och avvisade Trolle som landsförrädare. Påtryckningarna från Rom var en bidragande orsak till att Gustav Vasa bröt med Vatikanen, påbörjade reformationen och införde protestantismen i Sverige.

Med Kristian II som kung i Sverige tycktes vägen breddad för Jakob Fugger. Men för en gångs skull fick han se sig besegrad. Hanseaternas grepp om Sverige var alltför starkt. De mobiliserade en stor armé och lyckades våren 1521 återta staden Västerås, den viktiga utskeppningshamnen för metall från Bergslagen och Dalarna. Hanseaterna hade värvat en 25-årig yngling, som på mödernet var släkt med ätten Sture, och som var villig att gå i deras ledband och spela rollen av ledare för ”befrielsekriget”. Hans namn var Gustav Eriksson. Han erkändes som Sveriges riksföreståndare och kung Kristian förklarades avsatt. Det utgjorde en bekräftelse på lybeckarnas seger över Jakob Fugger i kampen om makten över gruvorna i Sverige. Bankiren vände ryggen åt Kristian II och det uteblivna ekonomiska stödet blev en av anledningarna till kungens fall. 

 Men vintern 1520 dog Sten Sture den yngre i kriget mot Danmark.

Kristina blev regent

I hans ställe utsågs Kristina till regent och hon förberedde ett försvar mot den danske kung Kristian II:s armé. Hon skrev brev till olika delar av landet och uppmanade folk att försvara sig. Hon utsåg vilka som skulle leda försvaret av olika platser, men över Stockholms försvar tog hon själv befäl.

Jacob Fugger, född 6 mars 1459 i riksstaden Augsburg, död 30 december 1525 i Augsburg, var en tysk affärsman, även kallad Jacob den rike. Han var son till Jakob Fugger den äldre och Barbara Fugger och tillhörde familjen Fugger som vid den tiden var den rikaste familjen i Europa. Hans egen privata förmögenhet grundlades främst genom handelsmonopol på guldsilver och koppar. Dessutom var Jacob Fugger en av grundarna till försäljandet av avlatsbreven

Kristian II erbjöds ett strålande giftermål med ett av kejsar Maximilians barnbarn, Isabella (Elisabet) av Habsburg. Förhandlingarna inför giftermålet pågick under flera år i Bryssel, som redan då utgjorde ett centrum för den världsliga makten i Europa. Jakob Fugger ställde upp med en kolossal hemgift avsedd att finansiera Kristian II:s fälttåg mot Stockholm. Avrättningen av upprorsmännen i Sverige ingick i planerna. Stockholms blodbad var således inte en plötslig ingivelse i fyllan och villan, utan hade förberetts i flera år av juridisk expertis. Åtalet drevs som en kätteriprocess med hänvisning till den stora skada som Sten Sture tillfogat kyrkan i Sverige, representerad av ärkebiskop Gustav Trolle. Processen mot upprorsmännen i Sverige har noggrant undersökts av den danske kyrkohistorikern Niels Skyum-Nielsen, som visar att den i alla delar följde tidens lagar och praxis.


TRUMP IS FIRED

Nu önskar jag en president med något slags grundnivå i uppförande. Jag vill inte höra världens mäktigaste ledare i den fria världen skryta med att han obehindrat har kunnat ta kvinnor mellan benen.

Jag önskar en ledare och en administration som kan skapa förutsättningar för en bättre dialog med andra länder. Den sortens nystart är varmt välkommen.

***

Voyager 1 och Voyager 2 startade sina resor ut i rymden i september 1997. Då var jag arton år gammal, ung, fortfarande väldigt ny här på jorden.

Voyager 1 har befunnit sig utanför solsystemet sedan 2012. I går 5 november svarade Voyager igen på ett radioanrop efter flera månaders tystnad som inte var rymdsondens fel utan beroende på att den stora antennen på jorden inte varit funktionsduglig.

***

Gustav II Adolfs dödsdag 6 november. Han stupade i slaget vid Lützen. Två år efter det att han landstigit i Pommern. Och i Göteborg äter vi bakelse med kungen i choklad på den här dagen. Så är det bara.

Blommor i november

Något vissna men ändå med en hel del charm om ni frågar mig. En luktaster och en rudbeckia i vår trädgård.

Och bara några dagar efter fotona på vissna blommor så slog den här rosen ut i full blom den nionde november. Jag fick fram kameran den 11 november och fotade dess prakt.


Och nere vid havet vid cykelbanan så blommade denna blomma den 14 november. Johannesört liknar blomman, men osannolikt så här sent på året. Vad skulle det annars vara?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *